Wandelweer Tips

Wandelaars trekken de Mourne Mountains in

Wandelweer tips

We geven u graag wat wandelweer tips hoe u het weer kunt voorspellen voordat u gaat wandelen of een lange trektocht gaat maken. Als u weet hoe u een weersvoorspelling in de bergen moet lezen, wordt het een essentieel onderdeel van uw pre-tripplanning, en kunt u meer genieten van uw tijd op de heuvel en blijft u veilig op de paden.

Lees het weerbericht te lezen voordat u gaat wandelen

De meesten van jullie zullen weten hoe belangrijk het is om de weersvoorspelling te controleren voordat je aan je wandeling of heuvelwandeling begint, ongeacht de tijd van het jaar. Goed voorbereid zijn zorgt voor een betere wandelervaring en betekent dat je voorbereid bent op de meeste eventualiteiten. Deze kennis zal je helpen bij het inpakken van de juiste wandelkleding en andere uitrusting in je rugzak voordat je aan je buitenavontuur begint.

Maar zelfs als u dat doet, kunnen de hoogte-, terrein- en temperatuurveranderingen leiden tot weersveranderingen die zelfs de meest voorbereide wandelaar kunnen verassen. Deze weers veranderingen kunnen een koude bries tot een bui van 5 minuten veroorzaken. Maar wees gewaarschuwd, er kan een meer onaangename verrassing om de hoek zijn. Als u dus weet hoe u het weersbericht moet lezen en het weer buiten kunt herkennen, dan is het een stuk makkelijker om de juiste beslissing te nemen.

Kijk naar de weersvoorspelling voordat je op pad gaat.

Dagelijkse voorspellingen:

Als je toegang hebt tot internet, controleer dan de lokale weersvoorspelling voordat je op pad gaat om te zien wat de regen- en stormvoorspellingen zullen zijn tijdens je wandeling. Zorg ervoor dat de weersvoorspelling betrekking heeft op de werkelijke locatie van je trektocht en niet op de dichtstbijzijnde stad of gebied. Want als je op hoogte wandelt, kan de dichtstbijzijnde stad honderden meters lager zijn dan je wandeling, met aanzienlijk ander weer dan je eindbestemming.

Uurvoorspellingen:

Het analyseren van een uurlijkse weersvoorspelling of kijken naar de regenradar, verleden en toekomst, geeft je een gedetailleerder weerpatroon. U kunt ook de windsnelheid, -richting en temperatuurschommelingen zien. U kunt deze informatie alleen als richtlijn gebruiken omdat het weer op grotere hoogte en op de rand van een heuvel of berg snel kan veranderen en altijd onvoorspelbaar is. Het is altijd het beste om voorbereid te zijn op elk weer wanneer u de heuvels of bergen in gaat.

Praat met de lokale mensen die in het gebied wonen.

Mensen die in uw beoogde wandelgebied wonen, weten en hebben uniek inzicht in hoe het weer kan omslaan. De lokale bevolking kent ook de weerpatronen en waar ze in het huidige seizoen op moeten letten. Dit kunnen de specifieke windpatronen, bewolking of andere potentiële weersgevaren hoog in de heuvels zijn.

Wolken en wolkenformaties herkennen

Hoe wolken ontstaan, vloeit rechtstreeks voort uit atmosferische veranderingen. Dit betekent dat ze een goede indicator zijn voor het wandelweer wat komen gaat. Je hebt geen jarenlange ervaring in de buitenlucht nodig om de meest voorkomende wolkenformaties te herkennen die typisch voor weersveranderingen zorgen. Laten we zeggen dat je geniet van een goede wandeling in de Wicklow Mountains met een heldere blauwe lucht. In de verte zie je een ovale, ufo-achtige wolk boven de heuvels in de verte zweven. Deze lensvormige (lenticulaire) wolk, of wolken, betekenen dat de wind toeneemt, en dat geldt ook voor het vocht in de lucht. Dit kan betekenen dat mogelijk slecht weer tussen de zes en achttien uur duurt. Als je dit weet, heb je genoeg tijd om een extra kledings laag aan te trekken voordat je je ongemakkelijk gaat voelen.

Lenticulaire wolken,

Ze staan ​​ook bekend in het engels als “Hogs-back” of “varkensrug” vanwege hun kenmerkende vorm. Dit wijst vaak op een krachtig weer systeem dat eraan komt. In combinatie met sterkere wind betekent dit meestal dat er binnen de komende 6-24 uur een storm nadert. Dit is dus niet ideaal wandelweer!

Cirruswolken

Cirruswolken zijn piekerige wolken op grote hoogte. Als ze alleen worden gezien, kunnen ze in orde zijn. Als je Cirruswolken ziet gecombineerd met lage wolken, ook wel stratuswolken genoemd, is er waarschijnlijk regen op komst.

Cumuleuze Wolken

Cumulous clouds zijn grote, witte, gezwollen wolken die op mooi weer duiden. Stel echter dat ze groter worden en veel hoofden of hobbels hebben. In dat geval kunnen deze wolken zware regen veroorzaken en uiteindelijk veranderen in cumulonimbuswolken die sterke wind, hagel, donder en bliksem kunnen veroorzaken.

Cumulonimbus Wolken

De klassieke donderkop is een van de meest herkenbare en veelbetekenende tekenen van een gevaarlijke onweersbui. Bekend als “cumulonimbus-wolken”, deze zijn plat aan de onderkant en hebben enorme bloemen die omhoog komen.

Als je deze tijdens je wandeltocht ziet, wil je teruggaan of van het pad afstappen en naar een afslag om terug te keren naar de bewoonde wereld. Cumulonimbuswolken resulteren over het algemeen in zware regenval, bliksem, onweersbuien of mogelijk tornado’s.

Barometrische druk en het wandelweer.

Barometrische druk is eigenlijk gemakkelijker te begrijpen dan u misschien denkt.

De gemiddelde atmosferische druk op zeeniveau is ongeveer 29,9 inch kwik of 1013 millibar. De luchtdruk daalt ongeveer 2,5 cm kwik voor elke 1000 voet hoogte die wordt gewonnen of een millibar voor elke 8 meter die wordt gewonnen. Daarom is het een goed idee om een ​​hoogtemeter in je wandeluitrusting mee te nemen. Uw smartphone, GPS-apparaat of telefoon beschikt mogelijk over deze functie. Stel dat u een plotselinge en snelle daling van de luchtdruk opmerkt. Je moet naar de lucht kijken en oppassen voor eventuele weersveranderingen tijdens je wandeling.

Wandelaars trekken de Mourne Mountains in met prettig wandelweer
Wandelaars trekken de Mourne Mountains in met prettig wandelweer

Bliksem

Als je bliksem ziet, kun je de afstand schatten door de seconden te tellen tussen de flits en het moment waarop je de donder hoort. Elke 5 seconden staat voor ongeveer 1,5 km. Als je tot 10 kunt tellen, is de storm ongeveer 10 km of 2 mijl verwijderd en zou je snel van de bergkam of heuveltoppen moeten afdalen.

Let op andere stormindicatoren.

Wandelweer omstandigheden op lagere hoogten zijn altijd milder dan op hogere gronden. Over het algemeen daalt u 1 graad C. per 100 meter klim of 3,5 graden Fahrenheit voor elke 1000 voet hoogtewinst.

Dit betekent dat een lichte motregen en een matige bries in de vallei een sterke wind kan betekenen die koude regen op de bergkam of heuvels veroorzaakt. Tegelijkertijd kon je ook een heldere hemel vinden boven de laaggelegen wolken. Het betekent dat we op het ergste zijn voorbereid, maar op het beste kunnen hopen.

Kijk omhoog naar de hemel

Behalve dat u weet hoe u de wolken en tekenen van slecht weer kunt lezen, kan het kijken naar de algemene lucht een grote hulp zijn om zelfverzekerd en voorbereid op pad te gaan voor uw wandeling.

Als je omhoog kijkt naar een heldere lucht en piekerige wolken ver weg, kan dat betekenen dat er een lagedruk- of koufront op komst is. Regen is onderweg als er vocht in de lucht is en het lijkt op een ring rond de zon of maan.

Het lezen van de lucht en begrijpen wat het je vertelt over het wandelweer, kost tijd en oefening. Als u gaat wandelen, wandelen of bergwandelen, controleer dan de weersvoorspelling en kijk de hele dag naar de lucht. Controleer aan het eind van de dag of alles is verlopen zoals je had verwacht en of wat je in de lucht zag aan je verwachtingen voldeed. Zo bouw je je vaardigheden en kennis op, en voordat je het weet, kun je omhoog kijken en kijken of je je plannen moet aanpassen of niet.

Vergeet niet je voor te bereiden.

Zelfs als je je buitenavontuur begint met een goede kennis van wolken, stormen en koude fronten, heeft dit alleen maar voordelen als je de juiste wandeluitrusting meeneemt. Neem ook in de zomer een lichte fleece en waterdichte jas mee in je wandelrugzak.

adventure backpackers girls grass

Wandel Tips

in dit artikel geven we je graag wat nuttige wandel tips voor een geslaagde wandelvakantie in Ierland of waar dan ook. Wandelen is niet alleen een geweldige manier om van prachtige uitzichten te kunnen genieten, maar het is ook een manier om je conditie op te bouwen.Lees meer..Wandel Tips