Wandel Tips Voor Beginners

Wandel Tips Voor Beginners die je niet mag missen

adventure backpackers girls grass

in dit artikel geven we je graag wat nuttige wandel tips voor een geslaagde wandelvakantie in Ierland of waar dan ook. Wandelen is niet alleen een geweldige manier om van prachtige uitzichten te kunnen genieten, maar het is ook een manier om je conditie op te bouwen. Er is geen betere manier om jezelf nieuw leven in te blazen, je zintuigen een flink wakker te schudden en de schoonheid van het prachtige eiland Ierland te ontdekken, dan door die verbazingwekkende verborgen plekjes te wandelen.

Het is pure voeding voor je lichaam en je geest. Er zijn in Ierland heel veel uitstekende begeleide en individuele wandeltochten om van te genieten, zoals de Kerry Way, de Wicklow Way, Antrim Glens & Causeway Coast, Dingle Peninsula en Cooley Peninsula & Mourne Mountains om er maar een paar te noemen. Om je voor elke wandeltocht goed voor te bereiden, vind je hieronder enkele nuttige tips voor het wandelen in Ierland. Dit zal jouw reis veiliger, gemakkelijker en aangenamer maken.

Plan de wandelroute van tevoren

Het is wanneer je een route plant om te gaan wandelen noodzakelijk om realistisch over jouw fitnessniveau te zijn. Als je geen navigatievaardigheden hebt, kies dan voor een wandelroute die onderweg voor je is gemarkeerd of waarvan de route is bewegwijzerd.

Een goede keuze zou een rondwandeling zijn, want op deze manier hoef je niet dezelfde weg terug te wandelen. Of je nu alleen bent of in een groep, neem altijd een kaart mee en weet wat je oriëntatiepunten zijn.

Kies een geschikte rugzak voor je wandeltocht

Een wandelaar bedenkt de wandel tips voor zijn wandeltocht in Ierland
Photo by Sassu anas on Pexels.com

Koop een rugzak, die groot genoeg is om al je essentiële items te dragen. Het moet handige zakken en opbergvakken hebben, die tijdens het lopen gemakkelijk toegankelijk zijn. Zorg ervoor dat het een rugzak van goede kwaliteit is.

Laat iemand weten waar je naartoe gaat

Laat een familielid of een vriend altijd weten waar je naartoe gaat en hoe laat je denkt terug te zijn. Als je tijdens het wandelen in de problemen komt, zullen ze je in elk stadium van je wandeling kunnen opsporen.

Drink voldoende gedurende je wandeltocht

Of het nu regent, hagelt, ijzelt of sneeuwt, je moet altijd voldoende water bij je hebben om goed gehydrateerd te blijven. Heb altijd, afhankelijk van hoe ver je loopt, minstens één liter water bij je.

Neem minstens 1,5 liter water mee voor een wandeling van langer dan vier uur. Als je een berg op wandelt, kun je altijd je flessen bijvullen en de hogere waterstroom in de bergen is dan de schoonste optie.

Goede wandelschoenen zijn cruciaal voor een geslaagde wandeltocht

Hikers op Slieve Gullion tijdens hun wandeltocht in Ierland
Hikers op Slieve Gullion tijdens hun wandeltocht in Ierland

Of je nu lange of korte afstanden gaat wandelen, het is belangrijk om het juiste schoeisel te hebben en waarmee je comfortabel kunt lopen. Koop het lichtste paar waterdichte wandelschoenen met veel enkelondersteuning.

Koop een paar dat minstens een halve maat groter is dan normaal, want dit geeft je veel extra ruimte om lekkere dikke sokken in de schoenen te dragen. Loop je schoenen altijd thuis in.

Wandelkleding en het belang van meerdere lagen

items prepared for an hiking adventure
Photo by Rachel Claire on Pexels.com

Het hebben van de juiste kleding is belangrijk als je gaat wandelen. Het is Ierland, dus je zou onderweg wel wat regen kunnen verwachten. Je hebt in ieder geval het volgende nodig:

  • Een waterdichte uitrusting (broek, sokken en een jas)
  • Kleding voor laagjes (wandelshirts met lange mouwen, vesten)
  • Kleding om je warm te houden (fleece, hoody, hoed, handschoenen)

Denk niet alleen aan lichte, ademende en sneldrogende stoffen, maar ook aan warme laagjes voor het geval dat het koud is. Draag altijd als het regent een waterdichte jas en broek. Als je in de koudere maanden gaat wandelen, draag dan altijd een hoed en handschoenen om lekker warm te blijven terwijl je actief bent.

Neem voldoende eten en snacks mee tijdens je wandeltocht

Er zullen tijdens je wandeling veel calorieën worden verbrand, dus is het heel belangrijk dat je veel energierijk voedsel zoals noten, fruit, mueslirepen en zelfs wat chocolade bij je hebt. Op deze manier behoud je je energieniveau terwijl je geniet van die prachtig mooie uitzichten.

Meer wandeltips voor een geslaagde wandelreis

Neem altijd een EHBO-pakket voor wandelen mee 

first aid kit for hillwalkers
Photo by Roger Brown on Pexels.com

Het is altijd een goed idee om tijdens het wandelen een EHBO-pakket mee te nemen. Het moet alle essentiële dingen bevatten die je nodig hebt, zoals pleisters, verband, coldpacks, antiseptische doekjes, tape en een schaar. Dit zijn zeer praktische zaken voor het geval er tijdens het wandelen een ongeluk gebeurt.

Een kaart en een kompas zijn twee navigatiemiddelen, die je tijdens jouw wandeltocht nodig zou kunnen hebben. Ze vertellen je niet alleen waar je bent, maar ook hoe ver je nog moet gaan. Een kaart van Ordnance Survey Ireland toont alle verschillende routes, bijvoorbeeld de Wicklow Way en topografische kenmerken, bijvoorbeeld meren, rivieren en bergtoppen.

Neem een nooduitrusting mee 

Neem altijd op je wandeltocht een zaklamp, een fluitje, zonnebrandcrème, een zonnebril en reservebatterijen mee. Een fluitje is, in geval van nood, zeer effectief als je verdwaald raakt tijdens het wandelen. Draag het om je nek of bewaar het in je rugzak.

Andere essentiële items 

  • Reserve kleding (sokken en een broek)
  • Trekking of telescoopstokken
  • Desinfecterende handgel
  • Vochtige doekjes
  • Extra voedsel en water

Klik hier voor meer interessante wandelvakanties in Ierland en Noord-Ierland.