Wandelen naar de Giant’s Causeway

De Giant Causeway, een werelderfgoed

Wandelen langs de kliftoppen boven de Giant Causeway is een bijzondere ervaring met prachtige vergezichten over de zee naar Donegal en de Schotse eilanden.

De Giant’s Causeway is een rotsafzetting op de Antrim-kust van Noord-Ierland net buiten Bushmills en bestaat uit ongeveer 40.000 basaltkolommen die zich uitstrekken tot aan de zee. Het is ongetwijfeld een van de bekendste bezienswaardigheden in Noord-Ierland en een erkend werelderfgoed. De Giant’s Causeway is de beroemdste toeristische attractie in Noord-Ierland. Het is het beste te bezoeken tijdens de wandeltocht van Walking Holiday Ireland.

Wandelen langs de Causeway Coast

wandelen langs de Antrim kust
De Giant’s Causeway is een gebied van ongeveer 40.000 in elkaar grijpende basaltkolommen, het resultaat van een oude vulkaanuitbarsting. De toppen van de kolommen vormen stapstenen die vanaf de klifvoet lopen en onder de zee verdwijnen. De hoogste zijn ongeveer 12 meter (36 ft) hoog, en de gestolde lava in de kliffen is op sommige plaatsen 28 meter dik. Het ligt aan de noordoostkust van Noord-Ierland, ongeveer 3 kilometer ten noorden van de stad Bushmills. In 1986 werd het door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Tijdens het wandelen van de kust van Ballintoy en de Carrick-a-rede touwbrug is de Giant Causeway een geweldig gezicht om te zien vanaf de Cliff’s hierboven. Hoewel het niet nodig is om te betalen voor toegang tot de dijk zelf, is het de moeite waard om terug te komen voor een rondleiding, omdat de gidsen zeer goed geïnformeerd zijn en u kunnen vertellen over de geologie en mythologie, evenals de vele andere interessante sites die rondom de verhoogde weg zelf.

De Legende van Fionn mac Cumhail en de Giant’s Causeway

De meest beroemde mythische legende over de oprichting van de Giant’s Causeway is die van Finn McCool (Fionn mac Cumhail), een Ierse reus die op de landtong van Antrim woonde. Finn kreeg ruzie met de gigantische Benadonnar die over het kanaal in Schotland woonde. Finn werd boos en begon een brug over de zee te bouwen om hem te confronteren. Toen Finn uiteindelijk de zee overstak maar zag hoe groot Benandonnar was, trok hij zich terug naar Antrim. Benandonnar volgde Finn naar Ierland, maar Finn verborg zich als een baby in een wieg.

Toen Benandonnar Finn zijn vrouw kwam uitdagen, zei Una dat Finn weg was, maar vertelde hem dat zijn zoon in de wieg lag te slapen. De Schotse reus werd ongemakkelijk toen hij het kindje zag, want als de zoon zo enorm groot was, hoe groot zou de vader dan zijn? In zijn haast om te vluchten haastte Benandonnar zich terug over de zee weg die Finn had aangelegd en scheurde die toen hij ging. Hij wordt verondersteld te zijn gevlucht naar een grot op Staffa die tot op de dag van vandaag ‘Fingal’s Cave’ wordt genoemd.

Hoe de Giant’s Causeway werd gevormd

Het is waarschijnlijker dat de Giant’s Causeway het gevolg is van vulkanische activiteit. Ongeveer 50 tot 60 miljoen jaar geleden zorgde een vulkaanuitbarsting ervoor dat gesmolten basalt opstijgt en snel vast werd en zo de zeshoekige kolommen vormde.

Het Giant Causeway bezoekerscentrum

Het nieuwe Causeway Visitor Center werd geopend in juli 2012. Het heeft al meer dan 300.000 bezoekers uit meer dan 150 landen ontvangen, samen met prijzen voor zijn gevoelige architectuur en duurzaamheid. U ontvangt een groene korting bij aankomst te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Het bezoekerscentrum is het hele jaar door geopend, behalve op Kerstdag en Nieuwjaarsdag. De Giant’s Causeway is elke dag van het jaar toegankelijk.

Onze prachtige wandeltochten in aan de Antrim Kust

Trips not found!

adventure backpackers girls grass

Wandel Tips

in dit artikel geven we je graag wat nuttige wandel tips voor een geslaagde wandelvakantie in Ierland of waar dan ook. Wandelen is niet alleen een geweldige manier om van prachtige uitzichten te kunnen genieten, maar het is ook een manier om je conditie op te bouwen.Lees meer..Wandel Tips