Newgrange and Bru na Boinne

Binnen het Newgrange monument

Het Newgrange-monument

Het Newgrange Monument in de Boyne Valley is een van de plekken die je gezien moet hebben tijdens je wandelvakantie in Ierland. En het is slechts 30 minuten van Dublin en het schiereiland Cooley in Ireland’s Ancien East.

De vader van Oscar Wilde (William Wilde) schreef over de Boyne dat de geschiedenis van Ierland kon worden getraceerd door middel van zijn monumenten. Dit is vandaag de dag ongetwijfeld nog steeds het geval. Bovendien behoren de bezienswaardigheden en monumenten tot de beste voorbeelden in hun soort in Europa. En allemaal op korte afstand van elkaar. Deze omvatten het middeleeuwse stadje Drogheda. De grote prehistorische graven bij Brú Na Bóinne en de plaats van de beruchte Slag om de Boyne. Het is zeker de moeite waard om dit in je vakantie programma op te nemen indien je in de buurt van Dublin verblijft voor je wandeltocht!

Newgrange ganggraf monument op een zonnige dag

Newgrange, de bekendste neolithische tombe van Ierland, is een prachtig bewijs van het voorchristelijke tijdperk van Ierland. Het graf dateert van rond c 3.200 voor Christus. en is het bekendste monument van Brú na Bóinne, dat 400 jaar vóór de bijbelse piramides en 1000 jaar oud was. In 1993 werd het op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst.

Een tempel of een ganggraf?

We weten dat de welvarende boerengemeenschappen van de Boyne-vallei in het Neolithicum of de Nieuwe Steentijd deze prachtige doorgangsgraven hebben gebouwd. Ze cremeerden de stoffelijke resten van de overledenen en plaatsten ze op grote stenen bassins in nissen in de kamer, die vergezeld gingen van symbolische offers en geschenken. Wat voor ons in de 21e eeuw nog steeds een mysterie is, is of de mesolithische bouwers van Newgrange het bedoeld hadden als een graftombe of een tempel.

Knowth en Dowth zijn een bezoek waard!

Het Brú na Bóinne-gebied omvat 90 andere archeologische vindplaatsen en Newgrange behoort tot een groter complex in de Boyne-vallei met ongeveer 35 graven. Twee sites die minder bekend zijn maar ongetwijfeld een bezoek waard zijn, zijn Knowth en Dowth.

Indrukwekkende techniek en vakmanschap

Om de complexiteit en het wonder van Newgrange te beschrijven, zou je kunnen beginnen met het visualiseren van de 97 stoepranden rond het doorgangsgraf; het meest indrukwekkend is de grote ingangssteen die is versierd met fantastische Keltische wervelingen, symbolen en ontwerpen. Als u door de enorme heuvel reist, ziet u een lange doorgang die langzaam oprijst naar een grafkamer. Het uitspringende dak in de kamer blijft waterdicht en ondersteunt opmerkelijk genoeg naar schatting 200k ton steen en aarde. De trottoirbanden van Newgrange zijn gedolven in Clogherhead, ongeveer 15 km ten oosten en noorden van het monument.

Winter Solstice of Midwinternacht creëert magie in Newgrange

De centrale grafkamer is bijna het hele jaar door pikzwart omdat hij hoger ligt is dan de ingang, met een opening die bekend staat als een dakkoffer. Het doel is om zonlicht door het graf te laten dringen en door de 60 meter hoge doorgang te laten gaan om de binnenkamer te verlichten. Dit gebeurt alleen tijdens de midwinternacht tussen 18 en 23 december wanneer de zon op de juiste positie boven de heuvel opkomt. Dit werkelijk fantastische evenement brengt veel bezoekers naar deze historische attractie. Tienduizenden doen elk jaar mee aan een trekking voor een beperkt aantal tickets om in de kamer te komen tijdens dit fantastische jaarlijkse evenement.

Doorsnee Newgrange diagram
Newgrange doorsnee zon op midwinter ochtend

De hoogste doorgangstombe van Ierland

Het is natuurlijk niet het enige doorgangsgraf in Ierland. Op ongeveer 60 km afstand, net over de grens in Noord-Ierland, op de top van Slieve Gullion in County Armagh, vindt u het hoogste doorgangsgraf van Ierland. Slieve Gullion biedt een fantastische wandelroute in een van onze beroemdste wandeltochten op het Cooley-schiereiland en in de Mourne Mountains.

U kunt Newgrange het hele jaar door bezoeken via rondleidingen vanuit het bezoekerscentrum van Bru na Boinne. Deze rondleidingen zijn de enige manier om toegang te krijgen tot de grafkamer. Voor tickets en openingstijden naar Newgrange check deze link: http://www.worldheritageireland.ie/bru-na-boinne/visitor-information/

Newgrange Videos

adventure backpackers girls grass

Wandel Tips

in dit artikel geven we je graag wat nuttige wandel tips voor een geslaagde wandelvakantie in Ierland of waar dan ook. Wandelen is niet alleen een geweldige manier om van prachtige uitzichten te kunnen genieten, maar het is ook een manier om je conditie op te bouwen.Lees meer..Wandel Tips