Wandelen in de Mourne Mountains is heel bijzonder

De Mourne Mountains is een granietgebergte in het graafschap Down in het zuidoosten van Noord-Ierland. Dit prachtige gebergte behoort tot de mooiste wandelgebieden van Ierland. De gehele omgeving is een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid (AONB), en wordt gezien als het eerste nationale park in Noord-Ierland.

De Mournes zijn gedeeltelijk eigendom van het National Trust en zien elk jaar een groot aantal bezoekers. De hoogste berg is Slieve Donard op 849 meter (2785 ft). De naam Mourne is afgeleid van de naam van een Gaelic clann of sept genaamd de Múghdorna. De Mournes worden bezocht door veel toeristen, bergwandelaars, fietsers en bergbeklimmers.

De Mourne-wall

De Mourne Wall is een van de bekendere elementen in de Mournes. Het is een 35 kilometer (22 mijl) stenen muur die vijftien heuvel toppen kruist. Het was gebouwd om de grenzen te bepalen van het 36 vierkante kilometer (8.900 acres) gebied dat aan het einde van de 19e eeuw door de Belfast Water Commissionairs werd gekocht.

Dit volgde een aantal wetten van het parlement die de verkoop en de aanleg van een watervoorziening van de Mournes naar de groeiende industriestad Belfast toestonden. De bouw van de Mourne Wall werd gestart in 1904 en werd voltooid in 1922. Het was tevens een methode om de verarmde en werkeloze bevolken van Belfast van werk te voorzien.

Elk jaar word in de zomer een wandel tocht en een race gehouden die de gehele muur volgt.

Wat is in een naam?

Sommige bergen hebben namen die beginnen met Slieve, van het Ierse woord sliabh, wat berg betekent. Voorbeelden zijn Slieve Donard, Slieve Lamagan en Slieve Muck. Er zijn ook een aantal merkwaardige namen: Pigeon Rock; zitstok van de buizerd; Brandewijn Pad; de Cock en Hen (haan en kip), Percy Bysshe; de Duivels-koetsweg; en Pollaphuca, wat “gat van de feeën of ookwel sprites” betekent

Onze hike en wandeltochten in de Mournes

Trips not found!