Het wandel weer in Ierland

Het weer in IerlandDit is absoluut ons favoriete onderwerp en waarschijnlijk de openingszin van elk gesprek met een Ier… ooit. Omdat het weer in Ierland meer heeft gedaan dan ons landschap vormgeven; het heeft onze cultuur gevormd.

Wandelaar op een brug over de Barrow Rivier, weer in ierland
Het wandel weer in Ierland 5

De dominante invloed op het klimaat van Ierland is de Atlantische Oceaan. Daardoor heeft Ierland geen last van de extreme temperaturen die veel andere landen op vergelijkbare breedtegraad ervaren. De warme Noord-Atlantische Drift heeft een duidelijke invloed op de zeetemperatuur. Deze maritieme invloed is het sterkst nabij de Atlantische kusten en neemt af met de afstand landinwaarts.

De heuvels en bergen, waarvan vele in de buurt van de kust, bieden beschutting tegen harde wind en de directe invloed van de oceanen. De winters zijn meestal koel en winderig, terwijl de zomers, wanneer de depressie pad verder naar het noorden ligt en de depressies minder diep zijn, meestal mild en minder winderig zijn.

Ierland is altijd in het seizoen

De weelderige groene belofte van de lente, die eindeloze zomeravonden, de caleidoscoop van herfstbladeren en de stille schoonheid van een ijzige winterochtend. We houden van ze allemaal.

Wie denkt dat het in Ierland altijd regent heeft het mis. Natuurlijk regent het wel eens, maar meestal zijn het buien die niet lang duren. Wel is het vaak bewolkt. Het Ierse wandelweer is door het zachte klimaat uitermate geschikt voor wandelvakanties tussen mei en oktober.

Ierland heeft een zeeklimaat en is qua weerbeeld redelijk vergelijkbaar met Nederland: milde winters en tamelijk koele zomers.

Kijk voor meer informatie over het wandelweer in Ierland Met Eireann en volg het actuele weer via weeronline.nl.

En bedenk: slecht wandelweer bestaat niet, alleen slechte wandelkleding.

Het Wandelweer deze komende week…

 Vier seizoenen op één dag

Benieuwd naar de gemiddelde weersvoorspelling in Ierland? We hebben een mild, gematigd klimaat met warme zomers en milde winters. Maar het Ierse weer laat je graag gissen, dus je zult waarschijnlijk van alles een beetje ervaren. Regenwolken zullen verdwijnen om blauwe luchten te onthullen tijdens je wandeltocht langs de Wicklow Way

De ijzige ochtenden zullen opwarmen tot glorieuze middagen. En net als je denkt dat er geen verrassingen meer zijn, laat Ierland je een zonsopgang zien waardoor je stil blijft staan.

Ierland weer gids

Zoals elke Ier je zult vertellen, kan het weer de beste plannen verstoren. Ons advies? Flexibel zijn. Pak je tas voor alle seizoenen. En geniet er gewoon van!
Weerpraatje – Ierse stijl

  1. “De zon splijt de stenen.”
    Ja, het gebeurt wel eens. De hitte van de verlegen Ierse zon dringt door in de stenen en verwarmt ons vanaf de grond. Vaak gevolgd door klachten over hoe het bijna te warm is.
  2. ‘Die wind zou je in tweeën snijden.’ – Een wind die zo scherp en zo koud is dat hij echt kwaad kan doen. Deze wind komt vaak uit het oosten, wat misschien verklaart waarom zoveel Ieren de oostenwind wantrouwen.
  3. “Het is een zachte dag.”
    Dit verwijst naar de goede soort regen – een zachte mist die ons groene landschap bijna doet gloeien. Niet te verwarren met “een vieze oude dag” – dat is de slechte regen.

Een cultuur gevormd door het weer in Ierland

We hebben altijd van het land en de zee geleefd, volgens het ritme van de seizoenen en het weer. We zijn dus experts in het optimaal benutten van het leven, ongeacht het weer.