Ontdek de Giant’s Causeway in Noord-Ierland

Ontdek de Giant’s Causeway in Noord-Ierland

De Giant’s Causeway is een van de meest iconische en fascinerende natuurlijke wonderen van Noord-Ierland. Dit unieke landschap, bestaande uit duizenden basaltkolommen, trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Naast de indrukwekkende geologische formaties, is de Giant’s Causeway ook rijk aan Ierse mythen en legendes die het nog boeiender maken. In dit artikel duiken we diep in de geologie, de folklore en praktische informatie voor een bezoek aan deze magische plek.

Hoogtepunten

 1. Unieke Geologie: De Giant’s Causeway is een natuurwonder met ongeveer 40.000 basaltkolommen.
 2. Rijke Folklore: De site is doordrenkt met fascinerende Ierse mythen, met name het verhaal van Finn McCool.
 3. Bezoekersfaciliteiten: Het bezoekerscentrum biedt veel informatie en gemakken voor een aangenaam bezoek.
 4. Wandelmogelijkheden: Er zijn diverse wandelroutes beschikbaar, geschikt voor verschillende niveaus.
 5. Nabijgelegen Bezienswaardigheden: Combineer je bezoek met andere lokale attracties zoals Dunluce Castle en de Carrick-a-Rede Rope Bridge.

Geologie

Giant’s Causeway Geologie
De bijzondere geologie van de Giant’s Causeway en zijn basalt columen

Een Natuurlijk Wonder

De Giant’s Causeway, een UNESCO Werelderfgoedlocatie in Noord-Ierland, bestaat uit ongeveer 40.000 basaltkolommen die ontstonden door vulkanische activiteit zo’n 60 miljoen jaar geleden. Deze voornamelijk hexagonale kolommen rijzen op uit de zee en vormen een uniek, bijna buitenaards patroon.

Het ontstaan van de Causeway was het gevolg van intense vulkanische activiteit. Lava die door spleten in de krijtbodem omhoog borrelde, vormde een “lavaplateau”.

Drie periodes van vulkanische activiteit leidden tot de vorming van de Lage, Middelste en Bovenste Basalten. Het is de Middelste Basalt die de beroemde amfitheaters van hexagonale kolommen in de Causeway vormt.

Verweerde formaties hebben ronde structuren rond een kern van basalt gecreëerd, die plaatselijk bekend staan als “reuzeneogen”.

Giant’s Causeway Flora en Fauna

De Giant’s Causeway is niet alleen geologisch fascinerend, maar ook rijk aan lokale en natuurlijke geschiedenis. Het gebied herbergt een verscheidenheid aan zeldzame en ongebruikelijke plantensoorten, zoals zeevenkel, rolklaver, lentevlas, zeegras en kikkerorchis. Ook is het een toevluchtsoord voor zeevogels, waaronder noordse stormvogel, stormvogeltje, aalscholver, kuifaalscholver, tureluur, zeekoet en alk.

Giant's Causeway Noord-Ierland
Giant’s Causeway Noord-Ierland

Belangrijke Geologische Feiten:

 • Leeftijd: Ongeveer 60 miljoen jaar
 • Aantal Kolommen: Circa 40.000
 • Hoogte van de Kolommen: Tot 12 meter
 • Vorm: Voornamelijk hexagonaal, maar ook vier-, vijf-, zeven- en achtzijdige kolommen

Vorming van de Kolommen

De formatie van de basaltkolommen is het resultaat van een intense vulkanische uitbarsting die plaatsvond tijdens het Paleoceen tijdperk. Toen de hete lava in aanraking kwam met de koude zee, koelde het snel af en begon te krimpen. Dit proces veroorzaakte scheuren in de lava, die vervolgens leidde tot de vorming van de zeshoekige kolommen.

Geologische KenmerkBeschrijving
Leeftijd60 miljoen jaar
Type GesteenteBasalt
FormatieprocesSnel afkoelen van lava
VormHexagonaal (voornamelijk)
Hoogte KolommenTot 12 meter

Mythen en Legendes

Finn McCool en de Reuzen

De meest bekende legende rond de Giant’s Causeway is die van de Ierse reus Finn McCool. Volgens de legende bouwde Finn de Causeway als een pad naar Schotland om de reus Benandonner uit te dagen. Er zijn verschillende versies van het verhaal, maar ze zijn allemaal even fascinerend en voegen een magische dimensie toe aan het bezoek.

In een van de versies van de legende ontmoette Finn McCool uiteindelijk Benandonner. Finn’s vrouw, Oonagh, verkleedde Finn als baby om Benandonner bang te maken. Toen Benandonner de “baby” zag, realiseerde hij zich hoe groot en sterk Finn zelf moest zijn, en vluchtte terug naar Schotland, waarbij hij de Causeway achter zich vernietigde.

Giant’s Causeway Bezoekerscentrum

Giant's Causeway, Antrim
Ontdek de Giant’s Causeway in Noord-Ierland 19

Bezoekers van de Giant’s Causeway kunnen genieten van diverse faciliteiten, waaronder een winkel met verfrissingen en souvenirs.

Rondleidingen zijn beschikbaar voor groepen van meer dan 15 personen en er is toegang voor bezoekers met een handicap. Het gebied is ideaal voor picknicks, wandelingen langs de kliffen en door het platteland, en honden zijn welkom aan de lijn.

De Giant’s Causeway blijft een populaire bestemming, die bezoekers van over de hele wereld aantrekt om zijn unieke geologische formaties en natuurlijke schoonheid te bewonderen.

Wandelvakanties aan de Antrim Kust

Walking Holiday Ireland biedt sinds 2012 spectaculaire wandelvakanties aan de Antrim kust in Noord-Ierland die elk jaar door honderden buitensport liefhebbers over de hele wereld bezocht worden. Bent uw geïnteresseerd in een leuke wandeltocht met als hoogtepunt de Giants Causeway dan bent u hier aan uit juiste adres! Bekijk ons aanbod hieronder:

Praktische Informatie

Een bezoek aan de Giant’s Causeway is een onvergetelijke ervaring. Het bezoekerscentrum biedt uitgebreide informatie over zowel de geologie als de folklore. Daarnaast zijn er tal van wandelpaden die bezoekers in staat stellen om de omgeving te verkennen en van het uitzicht te genieten.

Belangrijke Bezienswaardigheden:

 • Giant’s Causeway Bezoekerscentrum: Interactieve tentoonstellingen en een café.
 • Wandelpaden: Verschillende routes variërend in moeilijkheidsgraad.
 • Dunluce Castle: Een nabijgelegen kasteelruïne met prachtig uitzicht.
Duncluce Castle, Causeway kust, Antrim
Duncluce Castle, Causeway kust, Antrim

Handige Links:

FaciliteitBeschrijving
BezoekerscentrumTentoonstellingen, café, winkel
WandelpadenRoutes met verschillende moeilijkheidsgraad
Nabijgelegen AttractiesDunluce Castle, Carrick-a-Rede Rope Bridge

Tips voor Bezoekers

 • Beste Tijd om te Bezoeken: De zomermaanden bieden het beste weer, maar de herfst biedt prachtige landschappen en minder drukte.
 • Wat Mee te Nemen: Comfortabele wandelschoenen, regenjas en een camera.
 • Toegangsprijzen: Controleer de officiële website voor de recentste prijzen en openingstijden.
De Carrick-a-rede touwbrug, Ballintoy, Giant's Causeway Wandeltocht
Durf jij de Carrick-a-rede touwbrug over te steken tijdens je wandelvakantie naar de Giant’s Causeway?

De Giant’s Causeway is een plek waar natuur en legende samenkomen, wat het een must-visit maakt voor elke reiziger die naar Noord-Ierland komt. Of je nu geïnteresseerd bent in geologie, geschiedenis, of gewoon wilt genieten van adembenemende uitzichten, de Giant’s Causeway heeft het allemaal.

Voor meer informatie over wandelvakanties in Ierland, bezoek onze website. Ontdek de magische landschappen en rijke geschiedenis die Ierland te bieden heeft!