Carlingford

Middeleeuws Carlingford op het Cooley Schiereiland

Carlingford is een prachtig middeleeuwse dorpje genesteld tussen het Cooley schiereiland en de Mourne Mountains. Het is minder dan een uur rijden van de twee grote steden van Ierland, Dublin en Belfast. Dit maakt het een zeer populair vakantieoord van de Ieren, maar is helaas minder bekend bij de buitenlandse wandeltoerist. Dit is niet verbazend vanwege het feit dat het aan de grens tussen noord en zuid Ierland ligt. Hierdoor heeft het gebied een omstreden en turbulente geschiedenis die pas sinds het einde van de vorige eeuw meer toegankelijk is geworden.

Door de unieke ligging is Carlingford het best bewaarde middeleeuwse stad(je) van Ierland en dit geeft het een unieke sfeer en charme. Het is een unieke mix van natuurlijke schoonheid, spectaculaire panorama’s, mythen en legendes die het Cooley Peninsula tot een uitzonderlijke plek voor uw wandelvakantie in Ierland maken.

Het schiereiland bevat de Cooley Mountains, waarvan de hoogste, Slieve Foy, ook de hoogste piek in County Louth is met 589 meter. Carlingford Lough grenst met Noord-Ierland; naar het zuiden is Dundalk Bay. Het schiereiland is geologisch zeer divers, met 440 miljoen jaar oude zandsteen in het noordwesten en zuidwesten, 340 miljoen jaar oude kalksteen in het oosten en 60 miljoen jaar oude vulkanische rotsen die de Cooley Mountains vormen.

Carlingford Oester Festival

Oesterfestival in Carlingord

Carlingford is ook de Oesterhoofdstad van het land, en elk jaar in augustus trekt het Oester Festival grote menigten naar dit mooie dorp met witgekalkte huisjes en oude geclusterde gebouwen.

Geschiedenis van Carlingford

De Vikingen kwamen rond de 9e eeuw naar het gebied. Carlingford is afkomstig van het Scandinavische ‘Fjord of Carlinn’ en dankzij de natuurlijke haven konden schepen dicht bij de kust komen om te lossen en te laden. Dit maakte het natuurlijk een uitstekende uitvalsbasis voor verkenningsmissies naar het binnenland van Ulster en daarbuiten. Pas veel later, rond 1160, dat de Noormannen in Ierland aankwamen en uiteindelijk naar het schiereiland Cooley gingen. John de Courcy, een Normandische ridder, claimde dit deel van County Louth voor zichzelf.

Carlingford ontwikkelde zich pas nadat het kasteel, bekend als ‘King John’s Castle’, werd gebouwd. Vlak bij dit fort verrees een nederzetting. Het kasteel kreeg het na een bezoek van koning John in het jaar 1210. Je kent koning John misschien als de jongere broer van koning Richard de 1e en de legende van Robin Hood. Het kasteel, dat nu een uitgestrekte ruïne is, ligt op een stevige rots en wordt ingesloten door de zee, terwijl Slieve Foye aan de binnenzijde oprijst.

De stad was in 1744 in een “staat van verval” na verschillende oorlogen en opstanden. Met name de ‘Cromwelliaanse verovering’ van 1649 en de ‘Willem III oorlogen’ van de jaren 1690 eisten hun tol van het gebied. De laatste nagel aan de kist waren echter de welvarende haringscholen die het meer bezetten en tegen het begin van de 18e eeuw naar open water trokken.

‘An táin Bó Cuailigne’, het nationale epos van Ierland, is gecentraliseerd op het Cooley-schiereiland. Hier ontmoetten Cuchulainn, koningin Maebh en de beroemde bruine stier van Cooley hun lot. De route van de Tain kan worden gevolgd door Ierland tot aan de Cooley Mountains. Deze nationale bewegwijzerde weg staat bekend als de táin trail.

Bezienswaardigheden in Carlingford

King Johns Castle. 

Carlingford09
Carlingford 13

Hugh de Lacy liet rond 1186 het westelijke deel van het kasteel bouwen, maar het was het bezoek van koning Jan, de broer van Richard Leeuwenhart, in 1210 dat het hof zijn naam gaf. In de 13e eeuw werd het oostelijke deel gebouwd met enkele veranderingen en toevoegingen in de 15e en 16e eeuw.

Taaffe’s Castle / Koopmanshuis.

14d06abf 0e51 42d5 8aa4 6f056873cea9

Het kasteel van Taaffe is waarschijnlijk ontstaan voordat de familie Taaffe in 1661 graaf van Carlingford werd. Het lag direct aan de kust en was waarschijnlijk een handelsdepot met een grote opslagruimte op de begane grond en een woonwijk erboven.

De Tholsel (Stadspoort)

Carlingford Gatehouse

De stadspoort of ‘Tholsel’ is een van de weinige voorbeelden in zijn soort die nog in Ierland zijn overgebleven. Zijn functie was om belastingen te heffen van kooplieden die de stad binnenkwamen om hun waren op de markt te verkopen. Het werd ook gebruikt als een Gaol (gevangenis) in de 18e eeuw.

The Mint.

De Munt, Carlingford

Dit huis, dat drie verdiepingen telde, was van een rijke koopmansfamilie en werd waarschijnlijk niet gebruikt als munt. Het recht om muntgeld te slaan werd in 1467 toegekend aan Carlingford. Er bevinden zich in het huis enkele rijk versierde kalkstenen ramen met uitstekende voorbeelden van Keltische Renaissancekunst.

Dominicaans klooster.

De orde werd in 1305 in Carlingford opgericht en in de 18e eeuw door de Dominicanen verlaten. De site bevat ook een oude molen en molenvijver.

Stadsmuur

Edward II stond de gerechtsdeurwaarders van Carlingford toe om de stadsmuur in 1326 te vestigen. De muur stelde de stad in staat belasting te heffen op goederen die de stad binnenkwamen via de Tholsel. Wat nog belangrijker was, het betekende een veel betere verdediging voor de Normandische inwoners tegen de vervelende ‘wilde Ierse rovers’ die de stedelingen teisterden.

Wandelvakanties rond Carlingford

Cooley Peninsula, Carlingford
Carlingford 14

Uitgelichte luswandelingen vanuit Carlingford

  • Commons rondwandeling. Lengte. 1/1.5 uur. Afstand 4 kilometer
  • Slieve Foye rondwandeling. Lengte. 2.5 uur. Afstand. 8 kilometer.
  • Carlingford naar Omeath Greenway. Lengte. 2 uur. Afstand. 6-7 kilometer.
  • 5-daagse Wandelvakantie Cooley Peninsula