Beste Reistijd Ierland: Wanneer op Wandelvakantie In Ierland te Gaan

Beste Reistijd Ierland: Wanneer op Wandelvakantie In Ierland te Gaan

Beste Reistijd Ierland

Ierland, bekend om zijn ruige landschap, groene velden en uitgestrekte vergezichten, trekt jaarlijks vele wandelaars. Ondanks dat Ierland niet bekend staat om hoge temperaturen of eindeloze zonuren, heeft het eiland een unieke charme, zelfs tijdens een regenbui. De optimale periode voor een wandelvakantie in Ierland is van mei tot en met september.

Gedurende deze maanden geniet je van aangename temperaturen en de grootste kans op zonnig weer, hoewel een regenbui nooit geheel uit te sluiten is. Vooral in de late lente en vroege herfst ervaar je vaak droge, zonnige dagen, met korte regenbuien, voornamelijk in de ochtenduren.

Wandel Klimaat Ierland

Het Ierse klimaat wordt gekenmerkt door zijn koelheid, bewolking en frequente regenval, typisch voor een zeeklimaat. Temperaturen variëren door het jaar heen niet sterk, waarbij de westkust milder is in de winter en koeler in de zomer, vooral langs de zuidwestkust.

Zomers zijn over het algemeen mild met gemiddelden rond de 20 °C, terwijl de winter temperaturen flink kunnen dalen, gemiddeld tot zo’n 2 °C.

Het weer in Ierland is onvoorspelbaar; zonnige dagen kunnen plotseling omslaan in regen. Het meenemen van een zonnebril is daarom aan te raden, voor de momenten dat de zon doorbreekt en het landschap oplicht.

Lente Klimaat In Ierland

Tóchar Phádraig , Ancient Pilgrim Walk, Croagh Patrick, Co Mayo

In de lente begint de natuur in Ierland te ontwaken. Temperaturen lopen langzaam op en de dagen worden langer, wat zorgt voor ideale wandelomstandigheden. Hoewel regenbuien nog steeds frequent zijn, is het weer vaak zachter dan in de winter.

Zomer Klimaat In Ierland

Dursey Island Beara Peninsula Co Cork Web Size

De zomer biedt de beste omstandigheden voor wandelaars in Ierland. Met de langste dagen van het jaar en gematigde temperaturen is het de perfecte tijd om de uitgestrekte natuur te verkennen.

Herfst Klimaat In Ierland

Letterkeen Loop Trail Wild Nephin National Park Co Mayo Web Size

De herfst in Ierland is rijk aan kleuren met comfortabele temperaturen. Hoewel het regenseizoen langzaam begint, bieden de kleurrijke landschappen en de zachtere temperaturen nog steeds goede wandelmogelijkheden.

Winter Klimaat In Ierland

Mount Errigal with snow in Winter

Winters in Ierland zijn koel en nat met kans op sneeuw, vooral in hoger gelegen gebieden. Voor de winterharde wandelaar biedt deze periode een heel ander perspectief op het Ierse landschap.

Het Weer in Ierland: Per Regio Verschillend

Het weer in Ierland varieert aanzienlijk per regio, wat vooral te wijten is aan de geografische diversiteit van het land. Hieronder volgt een uiteenzetting van het de beste reistijd in verschillende regio’s in Ierland, samen met enkele wandeltochten die we in elk van deze gebieden aanbieden.

Dublin en Wicklow, Ireland’s Ancient East

In de oostelijke regio’s, zoals Dublin en Wicklow, heerst een gematigd zeeklimaat. Deze gebieden zijn vaak milder en droger dan de rest van het land, vooral in vergelijking met de meer landinwaarts gelegen of kustgebieden. De gemiddelde temperaturen zijn relatief constant met minder extremen, waardoor het ideaal weer is voor wandelaars.

 • The Wicklow Way: Dit is een van onze populairste individuele wandeltochten, die de schoonheid van het oude oosten van Ierland laat zien. De route biedt een mix van berglandschap, beboste paden, en historische bezienswaardigheden. Meer details zijn te vinden op onze Wicklow Way pagina.
 • De Barrow Way: Deze prachtige rivier wandeling loopt bijna parallel ten westen van de Wicklow Way en volgt de rivier de Barrow van County Kildare naar St.-Mullins nabij Kilkenny.

Kerry, The Wild Atlantic Way

In tegenstelling tot de oostelijke regio’s, kent het zuidwesten van Ierland, zoals de Kerry bergen, een iets ruwer klimaat. Hier zijn de winters milder en de zomers koeler, maar de regio krijgt ook meer neerslag, wat de weelderige, groene landschappen voedt die zo karakteristiek zijn voor deze streek.

 • Kerry Way: Deze route neemt wandelaars mee door enkele van de afgelegenste en dramatische landschappen van Ierland. Het is een ideale tocht voor diegenen die de echte wildernis van Ierland willen ervaren. Details zijn beschikbaar op onze Kerry Way pagina.

Antrim Kust

De Antrim Kust in Noord-Ierland biedt een ander soort klimaat. De invloed van de Atlantische Oceaan zorgt voor relatief koele zomers en milde winters. Deze regio staat bekend om zijn spectaculaire kustlijnen en historische sites, zoals de Giant’s Causeway.

 • Glens of Antrim en Causeway Coast: Onze tochten hier combineren culturele bezienswaardigheden met adembenemende natuurlijke schoonheid, perfect voor diegenen die geïnteresseerd zijn in zowel geschiedenis als natuur. Voor meer informatie, bezoek onze Antrim Glens en Causeway Coast pagina.

Elke regio in Ierland biedt unieke ervaringen en landschappen voor wandelaars, en het veranderlijke weer draagt bij aan de diversiteit en schoonheid van deze wandeltochten. Het is belangrijk voor bezoekers om goed voorbereid te zijn op de lokale weersomstandigheden en altijd te controleren op de laatste weersvoorspellingen voordat ze aan hun wandeling beginnen.

Beste Reistijd Ierland: Regen

Wanneer men vraagt: Wanneer is de beste tijd om naar Ierland te reizen?, is een regenbui vaak het eerste waaraan gedacht wordt. Regen is een constante metgezel in Ierland, maar laat je niet afschrikken door het weer. De regen die valt, draagt bij aan de levendige, groene landschappen die het eiland zijn bijnaam ‘Het Smaragdeiland’ hebben gegeven.

MaandDublin (mm)Kerry (mm)Antrim Kust (mm)
Januari50140100
Februari4512080
Maart4511085
April459575
Mei509070
Juni558565
Juli508070
Augustus7010080
September7011595
Oktober70130105
November65135100
December55150105
Gemiddelde Neerslag per Maand (in millimeters)

Beste Reistijd Ierland: Temperatuur

MaandDublin (°C)Kerry (°C)Antrim Kust (°C)
Januari555
Februari565
Maart776
April898
Mei111110
Juni141413
Juli161615
Augustus161615
September141413
Oktober111110
November787
December565
Gemiddelde Temperatuur per Maand (in graden Celsius)

Vuistregels voor het Weer om te Wandelen in Ierland

 1. Het wandelseizoen in Ierland is van mei tot oktober.
 2. Wees altijd voorbereid op regen.
 3. Laagjes kleding zijn aan te raden, ongeacht het seizoen.
 4. Check altijd de lokale weersvoorspellingen voor vertrek.

Ierse Gezegdes over het Weer

 • “If you don’t like the weather, wait five minutes.”
  (Als het weer je niet bevalt, wacht vijf minuten.)
 • “There’s no such thing as bad weather, only unsuitable clothing.”
  (Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen ongeschikte kleding.)

Disclaimer Weer en Klimaat Ierland:

Deze informatie is met zorg samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten. De gegevens zijn indicatief en kunnen variëren per regio. Het weer is dynamisch en kan afwijken van de verwachtingen.

Voor het officiële weerinstituut van Ierland bezoek: Met Éireann – The Irish Meteorological Service